Dacă SIPA știa că Victor Ponta e ofițer acoperit SIE?

Informații care circulă din glasurile unora mai informați ca noi zic așa: SIPA a aflat că Ponta e ofițer acoperit SIE. Ce este (mai exact ce a fost) SIPA? Păi SIPA vine de la Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție, fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, care se ocupa cu supravegherea magistraților, a ziariștilor care scriau pe justiție, a unor oameni din societatea civilă. Se pare că SIPA nu era interesat doar de aspectele profesionale, ci mai ales de viața privată a celor pe care-i lua la ochi și timpan.

Povestea, pe scurt, sună cam așa: Victor Ponta ar fi fost recrutat de SIE după ce a intrat în magistratură, în intervalul în care a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (’95 – ’98). În perioada în care își făcea cu sârg meseria de spion al SIE, ar fi intrat în vizorul SIPA, care și-a dat seama că Victor Viorel fusese recrutat de SIE. Ajuns la doar 26 de ani, în 1998, procuror la Secția de Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică, specializată în domeniul infracțiunilor economico-financiare din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, acesta stârnește interesul “colegilor” din SIPA. Curioși și băgăcioși din fire, cei de la SIPA ar fi fost foarte interesați să afle cine e băiatul cu mutră de tocilar care după trei ani ca procuror la un parchet de judecătorie, ajunge direct, dar direct la Parchetul General. Și uite așa, cei de la SIPA ar fi dibuit relațiile “mai puțin ortodoxe” pe care Victor Ponta le avea cu SIE. Iar lucrul acesta se zice că e notat negru/albastru pe alb în niște rapoarte/note informative. Aceste rapoarte/note informative ar putea fi cam singurele probe evidente ale faptului că Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE.

Ce s-a întâmplat cu SIPA? Ei bine, a fost desființat în 2006 de Monica Macovei tocmai din cauză că făcea poliție politică și devenise un serviciu secret abuziv (cei din “doi ș’un sfert” păreau amatori la capitolul intimidare și șantaj). Ce s-a întâmplat cu arhiva SIPA? Zace ferecată din 2006 sub zece șiruri de lacăte și trei rânduri de camere de luat vederi la Administrația Națională a Penitenciarelor. Și niciunul din guvernele de după 2006 sau vreunul din cei 7 (șapte) miniștri ai Justiției ce i-au succedat Monicăi Macovei nu a dat vreo hotărâre în privința acestei arhive pentru că, deh, nu-i ușor să-ți asumi rezolvarea unei chestiuni explozive. Între cei 7, în două rânduri, în calitate de interimar, pe fotoliul de ministru al justiției s-a aflat chiar Victor Ponta (august 2012 și aprilie 2013).

Am prins și noi ideea de pe blogul de investigații al Emiliei.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply